Få vores nyheder på mail

Prisen på fjernvarme i Herning er faldet i 2017

Nyhed   •   Mar 21, 2017 20:52 CET

I forbindelse med de seneste dages medieomtale af ”varmesagen”er det blandt andet blevet nævnt, at fjernvarmekunderne i Herning skal betale en ekstraregning på 9.000 kr. som følge af Energitilsynets godkendelse af en ny forrentningsperiode. Det er ikke korrekt. Eniig Varme har for nylig sat prisen ned, og der er ingen planer om prisstigninger.

Der har i de seneste dage været en massiv medieomtale af fjernvarmeselskabernes muligheder for forrentning af indskudskapitalen. Omtalen er udløst af, at 56 fjernvarmeselskaber i lighed med Eniig Varme har søgt Energitilsynet om godkendelse af forrentning af deres indskudskapital.

Eniig har i 2008 købt en ejerandel på 65 % af fjernvarmen i Herning (Herning Kommune ejer de resterende 35 %). Fjernvarmeselskaberne er ”hvile-i-sig-selv-selskaber”, hvilket betyder, at en eventuel overdækning skal tilbage til varmekunderne.

For at få en investering i et ”hvile-i-sig-selv-selskab” forrentet, kan selskaberne efter ansøgning til Energitilsynet få lov til at opkræve en forrentning af indskudskapitalen. Energitilsynet har for nylig godkendt Eniig Varmes forrentning af indskudskapitalen på 172 mio. kr. for perioden 2011 til 2017. Dette beløb vil blive opkrævet i perioden 2017 til 2020.

Opkrævningen betyder imidlertid ikke, at varmeprisen i Herning stiger. Prisen er faldet med 469 kr. for et ”standardhus” fra 2016 til 2017, og der er ikke planer om prisstigninger på varmen i Herning.